yazı yazpopüler yazılarblog küre

Demir Adam - Iron Man‏

ironman Marvel'ın 1962 yılında çıkardığı ve kısa sürede geniş kitlelerin severek okuduğu bir çizgi romana dönüşen Demir Adam da beyaz perdeye aktarılan çizgi romanlar kervanına katıldı. Dev oyuncu kadrosu ve çizgi romandan ötürü elde ettiği fan kitlesini arkasına alarak, sadece hafta sonunda ABD'de 100 milyon dolar gişe hasılatı yaptı.

Marvel'ın dünya sinemasına kazandırdığı birçok süper kahramandan biri olan Demir Adam, diğer kahramanlara göre daha baskın ve başına buyruk bir karaktere sahip. Sadece bu özellikleriyle bile süper kahramanlar arasından sıyrılıyor ve diğer kahramanlar gibi kimliğini gizli tutup kendini kısıtlama sıkıntısına düşmeden hikâyesini gayet "cool" bir tarzda anlatıyor.


Hikaye, Jon Favreau'nun espritüel anlatımıyla ve yerinde oyuncu seçimiyle gayet net ve karamsarlıktan uzak bir şekilde ilerliyor. Fantastik bir film olan Demir Adam'ın orijinal hikayesi, Çin ordusu için silah yaratmak zorunda kalan zengin iş adamı Tony Stark'ın (Robert Downey Jr) bir yandan kendisi için gizlice bir zırh üretmesiyle başlıyor. Tony Stark'ın amacı, ellerinde onca silahla kontrolden çıkabilecek Çinlilerin önüne geçmek. Ama Çin'den kaçıp ABD'ye geri döndüğünde, kendini tehlikeli bir komplonun içinde buluyor ve zırhını kuşanarak Demir Adam'a dönüşüyor. Filmde, Tony Stark'ın Demir Adam'a dönüşme hikayesi orijinaliyle neredeyse aynı. Ama bu sefer hikaye Çin'de değil, Afganistan'da başlıyor.


Çizgi romanların sinemaya aktarımı her zaman biraz risklidir. Film, bir ilk uyarlama olmasından kaynaklanan avantajını güzel kullanıyor ve izleyicide hayal kırıklığı yaratmıyor. Büyük bütçesiyle, kısıtlamalara kaçmadan ama dozajını da iyi ayarlayarak yapılmış bu çizgi roman uyarlaması beyaz perdede ete kemiğe bürünüyor. Doğruluk için savaşan bu süper kahramanın yaşadıkları, bilimkurgu ve fantastik filmlerin olmazsa olmazı olan görsel efektler ve ustaca bir kurguyla destekleniyor.


Aksiyon sahnelerinin çoğunun ikinci yarıda olduğu filmde sindirimi kolay ve başarılı bir oyunculuk söz konusu. Özellikle Robert Downey Jr. ve Jeff Bridges'ın performansları parmak ısırtacak cinsten. Filmin bir diğer güzel ayrıntısı ise müzikleri; açılış AC/DC, kapanış da Black Sabbath gibi efsane gruplarla yapılıyor.


Demir Adam'ın tek zayıf yönü, açılış sahnelerinde karşılaştığımız Ortadoğu klişeleri. Filmde hafiften Amerikan milliyetçiliği ve yaşam tarzı propagandası hissediliyor. Bu durumun en göze battığı yer, Afganistan'da saldırıya uğradıktan sonra eve dönen kahramanın canının hamburger çekmesi.


Demir Adam, 2010'da çekilmesi planlanan devam filminin haberini de bu başarılı ilk filmin sonunda veriyor.

tarantino dedi ki...

4 Temmuz 2008 03:43

DVDsini alıp evde cipsr ve kutu kutu biralarla defalarca izlenesi harika bir film. harika hayel! ;)

Yukie dedi ki...

21 Aralık 2009 06:23

Hoş bir filme benziyor.

Yorum Gönder

Yorumları lütfen yazıyı zenginleştirmek amacıyla kullanınız; okurların vaktinin değerli olduğunu unutmayınız. Konu dışı yorumlar silinecektir.

 
Copyright © 2008 Deergi ! . Bütün Hakları Saklıdır | Kaynak Gösterilmeksizin Kopyalanamaz, Alıntı Yapılamaz | Temayı Tasarlayan Blogger Themes